Wednesday, September 08, 2004

10 saker att göra i New York

Redan sättet att åka till Manhattan från flygplatsen skiljer agnarna från vetet. Varför betala dyra dollar för nöjet att åka med en usel amerikansk bil utan fjädring, rattad av en person som kör alldeles för fort medan han pratar i mobiltelefon? Nej, så här gör de som vet:
Landar du på JFK (flygplatsen vars ”ombyggnad” nu varat i 30 år) tar du den gratis matarbussen till Howard Beach, köper ett Metrocard och åker ”A-train” direkt in till stan. Snabbaste, billigaste och säkraste sättet att ta sig till Manhattan.
Landar på Newark hoppar du på en Airport Shuttle-buss, kostar cirka 11 dollar – och du slipper betala vägtull och dricks. Köper du en tur- och retur blir det ännu billigare. Själv tar jag den som stannar i Chinatown, på Lafayette Street precis söder om Canal. Bonusinfo: härifrån kan man åka med kinesernas bussar ända till Boston eller Washington för 10 dollar! Extremt obekvämt men mycket billigt.
OK: du är framme. Det bästa i New York är, om inte alltid gratis, varken särskilt dyrt eller knepigt. Det är inte ens svårt att hitta i stan, som är helt logiskt uppbyggd – i alla fall norr om Village. T-banan är snabb, säker och lättbegriplig. New York är som gjort för ett snabbt och problemfritt besök! Här är några tips på hur du får tiden att gå:

1/ Runda Manhattans sydspets
Det har sagts förr, men förtjänar att påpekas igen: den viktigaste delen av din packning är ett par väl ingångna skor. Allt annat kan köpas på platsen. Alltså: ett par sunkiga gamla gympadojor, kängor eller joggingskor är ditt bästa verktyg för att dyrka upp New York. Dessutom ser du snart att det är exakt vad New York-borna har på sig utanför kontoret eller krogen. Ingen utom turister och lokala lyxtransor vacklar runt i högklackat.
Du åker till Chambers Street, går västerut mot Hudson River tills du kommer till Battery Park-området, viker sedan av åt vänster (söderut, alltså) och promenerar sen på gångvägar runt hela sydspetsen. Vid Battery Park ligger den bästa biografen för mainstream-Hollywood-filmer (bäst säten, aldrig ens halvfullt i salongen). På kineskrogen intill bion kan du köpa biljetter billigare när du äter (General Chou’s Chicken rekommenderas). Ett stenkast mot sydost ligger Ground Zero, där första nya skyskrapan redan hunnit en bra bit på väg. Jobbet under jord, T-bana och pendeltågsstation, går med rekordfart. Här hittar du också Manhattans outlet-affär nummer ett: Century 21, på Church Street. Nyöppnad skoaffär runt hörnet (Cortlandt Street).
Från sydspetsen tar du dig längs vattnet upp norrut på östsidan – hur långt är en smakfråga. Beroende på var du viker av västerut, inåt ön, hamnar du i Chinatown, Lower East Side, East Village eller Stuyvesant Town. Längre upp än till 23rd Street och FN-skolan, som ligger vid vattnet, är dock inte kul att gå.
Hyr du en cykel (eller ta med din egen på flyget, det går oftast utmärkt) kan du numera cykla runt hela Manhattan! Kolla på www.bikenewyork.org för förslag på cykelturer, adresser till cykelaffärer mm. Flera cykelaffärer hyr ut cyklar, bäst är Gotham Bikes i Tribeca (West Broadway).

2/ Besök New Yorks museer
Här hittar du några av världens bästa konstmuseer, även om debatten om vad som är konst och vad som bara är konstigt då och då får ny näring i New York. Matthew Barneys mastodontutställning på Guggenheim, där han visade objekt ur sin märkliga filmserie ”Cremaster” (den muskel som hissar testiklarna upp och ner), var minnesvärd. Guggenheim är annars ett otroligt opraktiskt museum, eftersom det i princip saknar det enda som behövs i ett museum: vågräta golv och plana väggar. Huset är däremot ett konstverk i sig, även om det fungerar bättre som spiralformad klättervägg åt Matthew Barney än att hänga – eller betrakta – tavlor i. Det är arkitekten Frank Lloyd Wrights mest berömda hus i New York. Du hittar Guggenheim-museet på Fifth Avenue vid 89th Street.
För alla Malmöbor (eller för oss som gick i gymnasiet med Malmös förre HSB-VD Johnny Öhrbäck) kan det vara kul att åka ut till MoMa QNS (Museum of Modern Art som är utlokaliserat till Queens under sin renovering och tillbyggnad på ursprungsadressen 53:e gatan, den vanliga museishoppen är dock öppen).
Här visas nämligen HSB-katastrofen ”Turning Torso”, Calatravas skruvade dröm som fortsätter att sluka pengar, bland 24 andra mer eller mindre futuristiska skyskrapor från hela världen. Plötsligt finns Malmö på kartan med en byggnad, bredvid Peking med Rem Koolhaas TV-torn eller New York med Renzo Pianos nya högkvarter för New York Times. Vem vet, kanske Malmö har fått något lika betydelsefullt som Bilbao fick med Frank Gehrys Guggenheim-museum. Utställningen på MoMa pågår fram till 27 september, och visar skalenliga, stora modeller av skyskraporna. I lokalerna visas också ett urval av MoMa:s samlingar, tavlor, objekt osv.
Whitney har en trevlig restaurang i källarvåningen där du kan äta lunch. Museet är också med rätta berömt för sin satsning på videokonst, inte minst Bill Viola (missa inte honom om du får chansen!). Här hittar du också den kanske intressantaste permanenta samlingen med amerikansk 1900-talskonst. Till 24 oktober pågår en utställning om den amerikanska antikrigsrörelsen från 1965 till 2004. Du hittar Whitney på Madison Avenue vid 75th Street.

3/ Gå på graffitisafari
Graffitins storhetstid är förbi, enligt många. Ungdomsgängens ”tags” försvann med gängen, och ett fåtal av dem som ville mer blev salongsfähiga och rika med hjälp av framsynta gallerister. New Yorks graffiti, den som finns kvar, har dock mognat. Du hittar den inte i tunnelbanan, och oftare utanför Manhattan. Den som tillåts vara kvar på fasaderna där är närmast av klassen K-märkt.
I Williamsburg (ta L-linjen till Bedford Avenue) hittar du finfin graffiti, ibland täcks hela kvarter av väldiga, expressiva väggmålningar. Här är det fastighetsägaren eller butiken som är beställare, lika självklart som att stadsdelens lokala pharmacy säljer magneter med en bild av president Bush med texten ”Daddy’s Little War Criminal”.
I Tribeca, precis intill Robert de Niros hus, fanns tills för några månader sedan en konstnärs kommentar till 9/11 (se bild här intill). Bilden syftar på det faktum att New Yorks förre republikanske borgmästare Rudy Giulianis krishögkvarter i en av WTC-byggnaderna lagrat väldiga mängder bränsle för att driva nödgeneratorer. Detta bidrog troligen starkt till att byggnaden förstördes. Nu är bilden dock övermålad – efter politiska påtryckningar.
East Village kan du också hitta kul graffiti i, liksom en del gator i Nolita. Till och med i Soho, längs paradgatan West Broadway, finns ett och annat intressant graffitiverk.

4/ Empire State Building by night
Har du sett ”Sleepless in Seattle” vet du när du ska åka upp i Empire State Building. Att ”Empan” har öppet till midnatt är inte många som vet, och det brukar vara helt tomt – i alla fall slipper du köa till hissarna. Välj en klar kväll, åk upp vid 23-tiden, och du har en fantastisk utsikt över stan, åt alla håll.


Sedan 11 september 2001 är Empire State Building åter högsta byggnaden i New York. På nätterna ändrar den färg beroende på dagar: vid St Gennero i mitten av september (en stor italiensk fest i New York, där det aldrig saknas ett italienskt helgon att fira rejält) är den grön/röd/vit, vid St Patrick’s Day 17 mars (Irlands nationaldag, då alla utom irländarna i stan håller sig inomhus på kvällen) är den grön. Under röjningsarbetet efter 9/11 ville de som jobbade vid Ground Zero att den skulle lysa alla nätter, och det gjorde den – naturligtvis i rött/blått/vitt.
Empire State Building är, tillsammans med Chrysler Building, Citicorp och Woolworth Building stans mest intressanta skyskrapor. Problemet är att se dem på rätt sätt, helst ska man se dem från taket på en grannbyggnad eller från en helikopter.
Missa inte bilinslagen i Chrysler Buildings fasad: särskilt navkapslarna från Chrysler imponerar!
Citicorp är en modernistisk dröm, bäst betraktad på håll, då det kilformade taket klyver himlen. Eller underifrån, då den luftiga byggnaden nästan lättar från sina pelare.
Till Woolworth vallfärdar folk för att se världens första skyskrapa (som det eventuellt är, även om de som bor i Chicago inte håller med). Värt att se för all utsmyckning, från topp till tå.

5/ Shoppa loss i Soho
En insiktsfull kompis, boende i Soho, kallade området ”a mall without a roof”, alltså ett köpcenter utan tak. Det Soho som införde begreppet ”loft-living” i den internationella ordskatten är ett minne blott. Startskottet gick på 1970-talet med Jill Clayburgh och Alan Bates i ”An Unmarried Woman” och fortsatte på 80-talet med Griffin Dunne och Rosanna Arquette i ”En natt i New York” (”After Hours”). Bilden av den bohemiske konstnären som lever och målar och älskar i en stor lägenhet som mest av allt liknar en stor industrilokal, blev bilden av Soho. Men nu härskar krämarna i kvarteren.
Visst finns det enstaka motståndsfickor kvar med konstnärer som bor och jobbar i lägenheter/ateljéer, men mest är det ännu ett reservat för multimiljonärer. Här bor reaktionäre mediebaronen Rupert Murdoch med sin unga kinesiska fru, liksom hans bortskämde son. Konstgallerierna har ersatts av lyxbutiker av samma slag du hittar i alla storstäder världen över. Det hela lämnar en fadd eftersmak.
Men arkitekturen finns kvar, och den är värd att beskåda. Det historiska ”Cast Iron District” med sina karaktäristiska gjutjärnsfasader är klassisk Gotham. Byggsystemet uppfanns av James Bogardus (det enda huset av den typen han ritade som fortfarande finns kvar hittar du ett stycke söderut, på Leonard Street mellan Broadway och Church).
Bonusinfo: lustigt nog har du stans bästa mataffär i SoHo: Gourmet Garage på Mercer Street, inte så dyr som den verkar. Köp med deras egen olivolja hem, prisvärd! På Sullivan Bakery på Sullivan Street köper du deras fantastiska chokladkaka eller om du är hungrig: Pizza Bianco, vitt och välkryddat plattbröd med rosmarin gjort på pizzadeg. Mums!

6/ Softa i Central Park
Det är alltid något på gång i Central Park. Och är det inget på gång kan du fortfarande promenera eller åka rullskridskor, och besöka det förtjusande zoo som faktiskt finns i parken.
Här hålls politiska möten, festivaler och parader, konserter och kulturella evenemang. Ska du hit i februari 2005 kan du beskåda Christos senaste verk: han ska sätta upp hundratals orangea portaler och flaggor i tyg längs parkens gångvägar.
Central Park är viktig för turisten. Ibland får man nog av stad, en överdos av New York motverkas bäst av lite gräsmatta och träd. Det finns gott om det i Central Park.
Parken försvaras entusiastiskt mot angrepp utifrån (särskilt från olika byggprojekt) av såväl parkförvaltning som olika frivilligorganisationer. Det finns gott om trädkramare i New York. Central Park har inte längre dåligt rykte, men mitt i natten bör man nog inte ströva alltför långt in i parken.

7/ Korsa Brooklyn Bridge
New York är broarnas stad, och ingen bro i New York omgärdas med så mycket mystik och romantik som Brooklyn Bridge. Det är inte helt oförtjänt. Bron är helt enkelt otroligt snygg! Dessutom går den går att korsa per bil, T-bana, cykel och till fots. Som vanligt är det bäst till fots. Ta T-banan till Brooklyn-sidan, käka lunch i Dumbo (exempelvis på Superfine på Front Street mellan Pearl och Jay), ströva runt och kolla in det trendiga området och promenera sen i sakta mak tillbaka till Manhattan. Ta till vänster när du kommit över så befinner du dig i närheten av J&R, som har allt du vill köpa av CD, DVD, elektronik, kameror etc.
Men njut framförallt av två saker: Brooklyn Bridges majestätiska arkitektur och utsikten norrut med Manhattan Bridge och Williamsburg Bridge. Ser du en kul kaj och tänker ”där skulle man ha en lägenhet” så räkna med att en fastighetsspekulant redan tänkt tanken.
Brooklyn är hetare än tillförne. Här är de stora Manhattanmäklarna i full färd med att sätta upp kontor och slå ut de små lokala fastighetsmäklarna. Brooklyn, med Williamsburg i spetsen, är på väg att bli ”gentrified”, med dyra bostadsrätter, märkesaffärer och Starbucks-fik. Låt vara att Williamsburg kämpar emot ganska bra (mer om det nedan).
I Dumbo (”Down Under Manhattan Bridge Overpass”) hittar du också teatern ”St Anne’s Warehouse” där du kan se Willem Dafoe eller Al Pacino på scenen och Lou Reed med fru Laurie Anderson i publiken.

8/ Upptäck bästa torgen
Du börjar vid Union Square vid 14:e gatan. På norra sidan av torget hittar du en av stans bästa bokhandlar, Barnes & Noble, som har ett helt hus på nordsidan av torget. Egenheten med denna kedja är att det är helt OK att läsa såväl böcker som tidskrifter utan att köpa dem, de tillhandahåller såväl läsfåtöljer som ett bra kafé för ändamålet!
Biodynamiska matprodukter säljs direkt av producenterna på förmiddagarna. På sydsidan hittar du en stor elektronikaffär och en jättebiograf. I närheten ligger guldkrogen Union Square Café, 21 E 16th Street. Luncherna är prisvärda, och du kan alltid se en kändis där. Gramercy Tavern, där du inte behöver beställa bord om du kommer före 12, på 42 E 20th Street, är min favoritkrog.
Vidare söderut till Washington Square, som alltid varit hjärtat i Greenwich Village. Runtomkring ligger New York Universitys byggnader, men man känner ekot av femtitalets bohemer. Här hade Edward Hopper sin ateljé, här strövar studenter, musiker framför mer eller mindre lyckade versioner av sina alster och en och annan vilsen knarklangare bjuder ut sina varor – eller om det kanske är en civilklädd polis. Hundrastgården lockar inte bara hundar utan också alla besökande hundägare med vovve-abstinens.
Österut till Thompkins Square och East Village. Här finns fortfarande en och annan ödetomt, även om de flesta är uppodlade till små kvartersparker (numera skyddade av staden efter åratal av bitvis våldsam försvarskamp av de boende). Det är inte lika inbott som väster om 2nd Avenue, men inte alls farligt som för 20 år sedan, då inte ens polisen ville ge sig in i området efter mörkrets inbrott. Avenue A, B, C och D korsar området.
Här hittar du avantgardistiska prylaffärer, klädformgivare och krögare. Ibland kan det vara svårt att hitta krogarna, eftersom det senaste modet i innekretsarna är att inte ha någon skylt. Men kämpa på! Är du tillräckligt hungrig hittar du dem!

9/ Ta pendeln till konsten
Är du mer än ett par dagar i New York kan det vara idé att göra en utflykt. Det du ser i New York är knappast USA, och det som ligger inom räckhåll för en dagstur är också i huvudsak östkusten. Det USA som röstar på Bush, är grovkalibrigt religiöst, går runt i bredhäckade stretchbyxor i pastellfärg och inte gillar vare sig bögar eller andra nymodigheter hittar du först längre bort.
Alltså: söderut ligger Baltimore (undvik) och Washington (kan vara värt ett besök, om inte annat för I.M.Peis fantastiska tillbyggnad på National Gallery, eller om Kerry flyttat in i Vita Huset och USA åter fått en folkvald president). Västerut ligger Philadelphia, en tuff stad som rest sig ur krisen, i alla fall delvis, och har både krogar och arkitektur som lockar besökare. Men det är norrut, längs Hudson River, upp till bergen i Catskills och Vermont, eller till Martha’s Vineyard som de flesta söker sig. I slutet av resan ligger Providence och Boston med sina fina universitet.
Men du behöver inte utsätta dig för skämtet som amerikanerna kallar höghastighetståg (Acela går mellan New York och Boston, går olidligt långsamt och är lika dyrt som flyget). Ta i stället pendeltåget från Grand Central Station, New Yorks vackraste järnvägsstation och scenen för otaliga filminspelningar, till Beacon. Där hittar du en av östkustens viktigaste konstmuseer, dia:Beacon.
dia:Beacon visar framförallt skulptur och installationer, ofta i en skala som du inte hittar någon annanstans. Det är magiskt att närma sig Michael Heitzers stora runda, fyrkantiga och triangulära hål i golvet, ”negative space” som han kallar det, utan skyddsräcken. Eller gå runt i Richard Serras skulpturer, jättelika, böljande, tjocka järnplåtar som skapar rum och labyrinter. Du blir ett med konsten!

10/ Heldag i Williamsburg
Ta en heldag i Williamsburg! Utgå från T-stationen Bedford Avenue på L-linjen, som du kan kliva på längs 14:e gatan, exempelvis vid Union Square. Du kliver av i en miljö som mest av allt påminner om Greenwich Village för trettio år sedan. Här finns fortfarande polska krogar där polacker pratar polska och äter polsk mat, anslagstavlor där hoppfulla band annonserar efter gitarrister (”no earlier experience needed”) och bokhandlare som hellre skulle äta kattskit än sälja en bok som är pro-Bush.
Husen är mestadels lägre än sex våningar, här finns en blandning av billiga (med New York-mått mätt) hyreslägenheter och bostadsrätter (”condos”). Puertoricanerna sätter sin prägel på många kvarter, andra hyser nybyggda fastigheter där de boende är inflyttade och kommer från mer välbeställda förhållanden. Överallt växer det träd.
Ta Bedford Avenue söderut, promenera fram till Grand Street, vik av åt vänster och gå bort till Havemeyer Street. I hörnan ligger Atlas Café. Har du din laptop med dig finns ett gratis trådlöst nätverk så du kan hämta din mail (lösenord får du i kassan). Här kan du få frukost, eller ta en bagel eller något mumsigt till kaffe eller annan dryck (ingefärs-läsken Ginger Beer från Jamaica skulle säkert vara olagligt att sälja i Sverige, prova det).
Längs Bedford och Grand finns det mesta. Snoka runt och hitta själv dina favoriter bland gallerister, klädaffärer, second hand etc. Söder om Grand Street ska du vara lite försiktig sent om kvällen, annars är Williamsburg ganska säkert. Norrut är tvärgatorna värda att utforska, här finns möbeldesigner, bagerier och småkrogar i en härlig röra.
Lunch kan du äta på den lilla thailändska restaurangen i hörnan av Bedford och South 3rd. Stannar du och käkar middag finns flera alternativ. Italienska Aqua Santa med sin trevliga uteservering i hörnan av Driggs och North 7th är mycket prisvärd, och japanska Bozu på Grand Street ett stenkast från Atlas Café är värd ett besök lika mycket för sin inredning som för sitt annorlunda japanska kök. Killen bakom disken är också arkitekten bakom designen (krogen har inga rättigheter, men det ligger en vinaffär lite längre bort på Grand). Thailändska Sea bör också nämnas, kanske mer för sin otroligt läckra arkitektur än för sin mat, som är ojämn. Du hittar den på North 7th Street.

Slutligen: lås inte resväskan när du flyger hem igen. Otaliga resenärer har fått sina resväskor förstörda av engagerade anställda på Department of Homeland Security. Och flygbolagen ersätter numera inte uppbrutna lås.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vilken härlig text! Kan ju inte göra något annat nu än att snabbt boka resa till NY.

6:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tack för tipsen!

3:10 AM  
Blogger Dennis said...

mycket bra, det blev lite av våran ledstjärna på semestern i N.Y..... dennis

4:06 AM  
Anonymous Alexandra said...

Tack för tipsen, ska till NY för första gången på tis-sön nästa vecka. Ska ha tipsen i åtanke. Allt Gott!

7:32 PM  

Post a Comment

<< Home