Nu luktar New York som det ska igen
Alla städer har en distinkt lukt. Bryssel, Saigon, Prag, Beirut, Perth, Santiago, Moskva, Rom och Barcelona har var och en sin egen urbana parfym. Men få har en så stark doftidentitet som New York (det är förresten förvånande att ingen ännu lanserat en parfym med stadens namn).
Lukten är inte lika stark hela året, mest påträngande är den sena, varma höstkvällar när man strosar hemåt. Men det är alltid i grunden samma lukt, lika New Yorksk som Empire State Building, som återigen är stadens högsta hus, för första gången sedan 1972.
Det var ett par månader i höstas då New York hade en helt annan lukt. När vinden blåste söderifrån stod Manhattan inte att känna igen. Men sedan jul- och nyårshelgen är New York-lukten tillbaka. Det är som om staden blivit frisk igen. Nu skiner solen och det är 15 grader varmt. I luften ligger ett löfte om vår, vi talar ju om en stad som ligger på samma breddgrad som Rom, låt vara att den inte har en skyddande alpkedja norr om sig.
Alltså: dags att åka till New York.
Det har sagts förr, men förtjänar att sägas igen: börja med att packa ett par väl ingångna skor med tjocka sulor. New York ska ses till fots. Blir du trött tar du tunnelbanan. För det är precis som turistpropagandan säger: New York är den storstad som har minst gatubrottslighet. Och i tunnelbanan åker du säkert, åtminstone så länge du håller dig på Manhattan.
Beroende på hur lång tid du spenderar i stan (plus förstås eventuella specialintressen) planerar du dina promenader lite olika. Försök inte se hela stan på en gång. På nätet, till exempel hos Time Out, www.timeoutny.com/cityguide/, hittar du alla konserter och annat aktuellt. Uteslut trista områden som Midtown från din rutt. Försök ta de största turistfällorna en vardag, så slipper du trängas.
Och det finns vissa enkla etikettsregler. När du väntar vid röd gubbe väntar du ute i gatan, inte på trottoaren (det gör bara lantisar). Du har alltid en vattenflaska med dig (ingen dum vana, faktiskt, särskilt som vattenransonering hotar New York). Skilj på shopping och nöjespromenader, eller låt affären leverera inköpen till hotellet. Lämna kameran hemma. Fika inte på Starbucks. Och det är helt OK att tilltala främmande människor på gatan; New Yorkare av den gamla stammen älskar att prata och delar gärna med sig av sitt livs historia.
Ett kärt samtalsämne är också stadens nye borgmästare, Mike Bloomberg, miljardären som aldrig tidigare ägnat sig åt politik men satsade sina pengar på att bli borgmästare i världens mest kända stad. Han köpte sin post, säger kritikerna. Men smekmånaden fortsätter ett tag till, och han har förvånat många genom att utnämna flera ur motståndarlägret, Demokratiska partiet, till viktiga poster. Han har också mött ilskna medborgargrupper med öppen dörr, inbjudit till möten och lyssnat. När besluten väl ska fattas kanske inte alla blir nöjda, men av företrädaren Rudolph W. Giulianos stelbenthet och maktfullkomliga arrogans syns inte ett spår.
New York ser du bäst till fots. Som andra storstäder består New York av distinkt olika grannskap. Upper East Side (tjusigt) har väldigt lite med Lower East Side (inte tjusigt) att göra. East River rinner makligt förbi bägge stadsdelarna, och T-banan binder ihop dem, men aldrig mötas de två. Här hittar du de mest intressanta grannskapen just nu:
NoLita, som givetvis betyder “Norr om Little Italy” mellan Kenmare Street i syd, East Houston i norr, Lafayette Street i väst och Bowery i öst. Ung mat och ungt mode i skön blandning. Fortsätt österut till Lower East Side, som fick sin första moderna bio för ett par veckor sedan (Sunshine på East Houston bortom Sara D Roosevelt Park). Här ligger klassiska judiska affärsgatan Orchard Street, som genomgår en liten revival, liksom parallellgatan österut, Ludlow Street.
Här köper du knisch, en potatiskaka med olika fyllningar. Många New York-smaker har judisk bakgrund, som bagels du äter med creamcheese, eller pretzels, de stora, hårda kringlorna med saltkorn som du knaprar i dig – med senap på.
Korsa East Houston och gå norrut så kommer du in i East Village. Här var totalt livsfarligt att röra sig för tjugo år sedan, men nu är det betydligt snällare. Ta Aveny A upp till Tompkins Square och titta på alla hundarna i den stora rastgården.
Tompkins Square var slagfältet för en av de bittraste striderna mot New Yorks fastighetsspekulanter på 80-talet. Nu är det en lummig oas på sommaren, med små “alternativa” krogar och roliga affärer runtom (Alphabets på 115 Avenue A har vykort, t-shirts och coola småprylar).
Efter de ganska trashiga kvarteren på östra sidan kan det vara dags att vandra västerut, lämpligen längs St Marks Place, eller 8th Street som det egentligen är. Vid Third Avenue passerar du filantropen Peter Coopers universitet och lärdomscenter Cooper Union, och är inne i West Village. Här kantas gatorna av gamla vackra, fyravåningars stenhus, träd och vackra trappor med smidda järnräcken. Folk rör sig med en annan rytm. Många är ute med hunden (jodå, alla plockar upp hundbajset, här tar man hand om sin stad).
Village har alltid varit bohemernas stadsdel, men frågan är om inte bohemerna och artisterna att räkna med numera återfinns öster om Manhattan, i Williamsburg i Brooklyn. Men den lugna, generösa stämningen finns kvar. Och genom alla bråk och brottsvågor i stan så har alltid Village varit relativt fritt från såväl gatukriminalitet som inbrott. En del säger att det beror på att många av maffians toppar (och deras släktingar) har bott här.
Village är en stadsdel att strosa i, stanna till och ta en snabb espresso eller en långlunch. Här ligger också studentkvarteren och universitetet kring vackra Washington Square, där Edward Hooper hade sin studio. På helgerna uppträder artister (och ficktjuvar) i parken.
När du tröttnat så gå söderut till SoHo, som står för “South of Houston Street”. Här har de trendiga klädaffärerna trängt ut många av de experimentella gallerierna (de har flyttat norrut till Chelsea, eller till Williamsburg med konstnärerna som vräkts för att ge plats för dyra bostadsrättslägenheter). Men krogarna är trevliga, och shoppingen bra.
Fortsätter du söderut kommer du in i TriBeCa, “Triangle Below Canal” söder om Canal Street. Här är bilarna fler och husen högre, många var tidigare lager, showrooms, kontorsbyggnader eller industrilokaler. Nu är det stans dyraste bostadsområde, med flera av Manhattans bästa krogar. Det är också centrum för Robert de Niros film- och krogimperium, kändisarna står som spön i backen och det är här prinsessan Victoria busar när hon är i stan.
Är du kvar en söndag så köp New York Times och bläddra fram “Real Estate”-delen. Det är öppna hus över hela stan, men det är i TriBeCa du kan titta på de läckraste loften. Ett gratisnöje som många New York-bor ägnar helgerna åt efter en stärkande brunch.
Knallar du sedan norrut på västsidan av Manhattan kommer du till Chelsea, som också är väldigt inne, med nyrenoverade bostadshus och många konstgallerier och nya krogar. Chelsea har också tagit över Village roll som gay-centrum.
För dig som har energi över rekommenderas en rullskridskotur i Central Park, eller för den ambitiöse en cykeltur längs Hudson River. På västsidan av Manhattan kan du cykla på cykelbana, avskild från biltrafik, ända från TriBeCa i söder till George Washington Bridge i norr. Cykel hyr du eller tar med på flyget (jodå, det går visst).
Utställningarna du inte ska missa just nu: En serie filmer om New York visas på Museum of the Moving Image med början 23 februari kl 13.00. Då visas Andy Warhols åttatimmarsklassiker “Empire” om stadens högsta byggnad.
Fotografen Irving Penns frodiga nakenstudier visas på såväl Metropolitan Museum of Art (1000 Fifth Avenue vid 82nd Street, tel 212-535-7710) till 21 april som på Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue vid 75th Street, tel 212-570-3633). På Metropolitan Museum pågår fortfarande utställningen Extreme Beauty: The Body Transformed, fram till 17 mars. Allt från 1500-talets järnkorsetter till Madonnas moderna motsvarighet.
Tysken Gerhard Richter har kallats Europas mest betydande nu levande konstnär. Den 14 februari öppnar MoMa (11 West 53rd Street, mellan Fifth och Sixth Avenue) en stor utställning med hans tavlor. Räkna med köer, särskilt som MoMa håller på att renovera och mycket annat är stängt. Utställningen, som omfattar 180 tavlor, pågår till 21 maj.
Vill du själv ställa ut på MoMa? Det kan du göra genom att skicka in dina foton från New York till utställningen “Life in the City”, som har premiär 28 februari.
Cooper-Hewitt National Design Museum (2 East 91st Street vid Fifth Avenue) har en utställning med inflytelserike amerikanske industridesignern Russell Wright. Hans keramik och husgeråd förskönade amerikanska hem från 30-talet och framåt. Utställningen pågår till 15 september.
Inte bara burgare. Du hittar all världens kök i New York, och du kan spendera hur mycket pengar som helst på att bli mätt. Några grundregler: ska du gå på fina krogar, boka helst innan du åker. Äter du lunch på finkrogarna kan du äta middag på billigare ställen (jodå, det går att hitta bra, prisvärda krogar på Manhattan). Ofta finns en lunchmeny för 20–30 dollar även på de dyraste ställena. Här är tips på både dyra finkrogar och budgetställen med bra mat:
Gramercy Tavern är en favorit. Här är allt professionellt i minsta detalj. Servicen är kunnig utan att vara snobbig, maten perfekt och miljön (ett ombyggt gammalt stall) vacker och opretentiös på samma gång. Dyrt? Javisst. Värt pengarna? Utan minsta tvivel. 42 East 20th Street, tel 212-477-0777. Omen, 113 Thompson Street (mellan Prince och Spring Sts), tel. 212-925-8923. Bra, ganska dyr japansk restaurang. Många kändisar (med lite tur kan man se Uma Thurman sitta och peta i maten här).
Shanghai Cuisine, 89 Bayard Street vid Mulberry Street, tel. 212-732-8988. Tiny buns – små degknyten med god fyllning och underbar buljong. General Tso’s kyckling bränner gott. Ta en Tsingtao till. Ganska billig, endast kontanter. Dim Sum Go Go, 5 East Broadway i Chinatown, tel. 212-732-0797. Ny, populär dim sum-restaurang i trendiga “Asian Futuristic Style”. Dim sum är en massa smårätter, Kinas svar på den svenska smörgåsbordet, och typisk brunchmat. I samma kategori (kännetecknas av transparent plast i inredningen och kulört neon i minimalistisk mix) hittar du Funky Broome, 176 Mott Street i hörnan av Broome, tel 212-941-8628.
Zutto, 77 Hudson Street (mellan Harrison och Jay), tel. 212-233-3287. Bra, prisvärd japansk mat, TriBeCa-borna går här. Ålen är bäst, unagi på japanska, i rullar med sjögräs ochc god sås.
Sosa Borella, 460 Greenwich Street (mellan Desbrosses och Watts), tel. 212-431-4093. Bra italiensk mat (ägs av en argentinare). Pico, 349 Greenwich Street (mellan Harrison och Jay) tel. 212-343-0700. Utmärkt portugisisk mat, ganska dyr.
Robert de Niros japanska finkrog Nobu ligger på 105 Hudson Street. Tel. 212-219-0500. Dyr, svårt att få bord. Gå till Next Door Nobu precis bredvid (105 Hudson Street, tel. 212-334-4445) där man inte kan reservera.
Chanterelle, 2 Harrison Street (vid Hudson Street), tel. 212-966-6960) en dyr, mycket bra fransk restaurang. Här kan du se Kevin Spacey, som just köpt de två översta våningarna i huset på andra sidan gatan. I närheten ligger också omåttligt populära The Harrison, 355 Greenwich Street, tel 212-274-9310, med en modern amerikansk meny.
Sugen på ostron ? Shaffer City Oyster Bar & Grill, 5 West 21st Street (mellan Fifth och Sixth Avenues), tel. 212-255-9827), har ett av stans största sortiment av ostron. Övriga skaldjur är också bra och risotton är en dröm.
Bästa pizzan i stan finns på Lombardi’s, 32 Spring Street (mellan Mott och Mulberry Sts), tel. 212-941-7994. Endast kontant.
Nha Trang, 87 Baxter söder om Canal Street. Vietnamesisk, billig, endast kontanter, du köar för att få bord. Värt besväret. Snygga, vältränade vietnamesiska unga män serverar.
Piccolo Angolo, 621 Hudson Street. En speciell upplevelse, med en ägare som är en stor och bullrig personlighet. God italiensk mat. Tel 229-9177
Union Square Café, 21 E 16th Street nära Union Square är en väldigt trevlig krog för lunch och middag. Boka! Massor av kända ansikten, och dyrt – men värt pengarna. Tel 212-243-4020
Rocking Horse Cafe Mexicano i Chelsea (massor av trevliga krogar där nu) 182 Eight Ave mellan 19 och 20th Street. Tel 212-463-9511. Prova deras fläskkotlett ångad i öl – en delikatess. Bullrigt, ungt, trångt, men väldigt gott och inte dyrt.
Gascogne, sydfransk krog med trädgård (unikt i New York) ligger strax intill på Åttonde mellan 18 och 19th Street. Tel 212-675-6564. Dyrt, trångt, trevligt.
Gillar du att spana in kändisar så finns det gott om dem på krogarna i TriBeCa. Jag såg Scott Glenn på en krog där för inte så länge sen (han var väldigt kort, men såg lika tuff ut som i Silverado eller The Right Stuff). Harvey Keitel brukar äta brunch på Bubby’s på 120 Hudson Street, tel 212-219-0666.
Gå till mataffären Dean and Delucca på Broadway/Prince Street. Kolla in maten (och priserna!), ta en kaffe och häng vid ett av borden mot gatan. Många kändisar som bor i närheten kommer in här för att handla (Ben Affleck, Matt Damon, Cher etc.)
Michael Imperioli (som spelar Christopher Moltisanti, brorsonen i Sopranos) kan man se på coctail-loungen Ciel Rouge, på Seventh Avenue i Chelsea nära West 21st Street. Det finns ingen skylt på dörren. Annars bor den gode Michael i stjärntäta TriBeCa, dit för övrigt också Tony i Sopranos (James Gandolfini) flyttade nyligen.
Har du tillgång till ett kök? Fixa käket själv! Måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar är det marknad på Union Square från 8 på morgonen till 6 på kvällen. Det är New Yorks största bondmarknad, med frukt, grönsaker, äppelpaj och cider, hembakade kakor, ost och fisk, blommor och örter. Resten köper du på Gourmet Garage i hörnan av Broome och Mercer Street i SoHo. Bon Appetit!
Lukten är inte lika stark hela året, mest påträngande är den sena, varma höstkvällar när man strosar hemåt. Men det är alltid i grunden samma lukt, lika New Yorksk som Empire State Building, som återigen är stadens högsta hus, för första gången sedan 1972.
Det var ett par månader i höstas då New York hade en helt annan lukt. När vinden blåste söderifrån stod Manhattan inte att känna igen. Men sedan jul- och nyårshelgen är New York-lukten tillbaka. Det är som om staden blivit frisk igen. Nu skiner solen och det är 15 grader varmt. I luften ligger ett löfte om vår, vi talar ju om en stad som ligger på samma breddgrad som Rom, låt vara att den inte har en skyddande alpkedja norr om sig.
Alltså: dags att åka till New York.
Det har sagts förr, men förtjänar att sägas igen: börja med att packa ett par väl ingångna skor med tjocka sulor. New York ska ses till fots. Blir du trött tar du tunnelbanan. För det är precis som turistpropagandan säger: New York är den storstad som har minst gatubrottslighet. Och i tunnelbanan åker du säkert, åtminstone så länge du håller dig på Manhattan.
Beroende på hur lång tid du spenderar i stan (plus förstås eventuella specialintressen) planerar du dina promenader lite olika. Försök inte se hela stan på en gång. På nätet, till exempel hos Time Out, www.timeoutny.com/cityguide/, hittar du alla konserter och annat aktuellt. Uteslut trista områden som Midtown från din rutt. Försök ta de största turistfällorna en vardag, så slipper du trängas.
Och det finns vissa enkla etikettsregler. När du väntar vid röd gubbe väntar du ute i gatan, inte på trottoaren (det gör bara lantisar). Du har alltid en vattenflaska med dig (ingen dum vana, faktiskt, särskilt som vattenransonering hotar New York). Skilj på shopping och nöjespromenader, eller låt affären leverera inköpen till hotellet. Lämna kameran hemma. Fika inte på Starbucks. Och det är helt OK att tilltala främmande människor på gatan; New Yorkare av den gamla stammen älskar att prata och delar gärna med sig av sitt livs historia.
Ett kärt samtalsämne är också stadens nye borgmästare, Mike Bloomberg, miljardären som aldrig tidigare ägnat sig åt politik men satsade sina pengar på att bli borgmästare i världens mest kända stad. Han köpte sin post, säger kritikerna. Men smekmånaden fortsätter ett tag till, och han har förvånat många genom att utnämna flera ur motståndarlägret, Demokratiska partiet, till viktiga poster. Han har också mött ilskna medborgargrupper med öppen dörr, inbjudit till möten och lyssnat. När besluten väl ska fattas kanske inte alla blir nöjda, men av företrädaren Rudolph W. Giulianos stelbenthet och maktfullkomliga arrogans syns inte ett spår.
New York ser du bäst till fots. Som andra storstäder består New York av distinkt olika grannskap. Upper East Side (tjusigt) har väldigt lite med Lower East Side (inte tjusigt) att göra. East River rinner makligt förbi bägge stadsdelarna, och T-banan binder ihop dem, men aldrig mötas de två. Här hittar du de mest intressanta grannskapen just nu:
NoLita, som givetvis betyder “Norr om Little Italy” mellan Kenmare Street i syd, East Houston i norr, Lafayette Street i väst och Bowery i öst. Ung mat och ungt mode i skön blandning. Fortsätt österut till Lower East Side, som fick sin första moderna bio för ett par veckor sedan (Sunshine på East Houston bortom Sara D Roosevelt Park). Här ligger klassiska judiska affärsgatan Orchard Street, som genomgår en liten revival, liksom parallellgatan österut, Ludlow Street.
Här köper du knisch, en potatiskaka med olika fyllningar. Många New York-smaker har judisk bakgrund, som bagels du äter med creamcheese, eller pretzels, de stora, hårda kringlorna med saltkorn som du knaprar i dig – med senap på.
Korsa East Houston och gå norrut så kommer du in i East Village. Här var totalt livsfarligt att röra sig för tjugo år sedan, men nu är det betydligt snällare. Ta Aveny A upp till Tompkins Square och titta på alla hundarna i den stora rastgården.
Tompkins Square var slagfältet för en av de bittraste striderna mot New Yorks fastighetsspekulanter på 80-talet. Nu är det en lummig oas på sommaren, med små “alternativa” krogar och roliga affärer runtom (Alphabets på 115 Avenue A har vykort, t-shirts och coola småprylar).
Efter de ganska trashiga kvarteren på östra sidan kan det vara dags att vandra västerut, lämpligen längs St Marks Place, eller 8th Street som det egentligen är. Vid Third Avenue passerar du filantropen Peter Coopers universitet och lärdomscenter Cooper Union, och är inne i West Village. Här kantas gatorna av gamla vackra, fyravåningars stenhus, träd och vackra trappor med smidda järnräcken. Folk rör sig med en annan rytm. Många är ute med hunden (jodå, alla plockar upp hundbajset, här tar man hand om sin stad).
Village har alltid varit bohemernas stadsdel, men frågan är om inte bohemerna och artisterna att räkna med numera återfinns öster om Manhattan, i Williamsburg i Brooklyn. Men den lugna, generösa stämningen finns kvar. Och genom alla bråk och brottsvågor i stan så har alltid Village varit relativt fritt från såväl gatukriminalitet som inbrott. En del säger att det beror på att många av maffians toppar (och deras släktingar) har bott här.
Village är en stadsdel att strosa i, stanna till och ta en snabb espresso eller en långlunch. Här ligger också studentkvarteren och universitetet kring vackra Washington Square, där Edward Hooper hade sin studio. På helgerna uppträder artister (och ficktjuvar) i parken.
När du tröttnat så gå söderut till SoHo, som står för “South of Houston Street”. Här har de trendiga klädaffärerna trängt ut många av de experimentella gallerierna (de har flyttat norrut till Chelsea, eller till Williamsburg med konstnärerna som vräkts för att ge plats för dyra bostadsrättslägenheter). Men krogarna är trevliga, och shoppingen bra.
Fortsätter du söderut kommer du in i TriBeCa, “Triangle Below Canal” söder om Canal Street. Här är bilarna fler och husen högre, många var tidigare lager, showrooms, kontorsbyggnader eller industrilokaler. Nu är det stans dyraste bostadsområde, med flera av Manhattans bästa krogar. Det är också centrum för Robert de Niros film- och krogimperium, kändisarna står som spön i backen och det är här prinsessan Victoria busar när hon är i stan.
Är du kvar en söndag så köp New York Times och bläddra fram “Real Estate”-delen. Det är öppna hus över hela stan, men det är i TriBeCa du kan titta på de läckraste loften. Ett gratisnöje som många New York-bor ägnar helgerna åt efter en stärkande brunch.
Knallar du sedan norrut på västsidan av Manhattan kommer du till Chelsea, som också är väldigt inne, med nyrenoverade bostadshus och många konstgallerier och nya krogar. Chelsea har också tagit över Village roll som gay-centrum.
För dig som har energi över rekommenderas en rullskridskotur i Central Park, eller för den ambitiöse en cykeltur längs Hudson River. På västsidan av Manhattan kan du cykla på cykelbana, avskild från biltrafik, ända från TriBeCa i söder till George Washington Bridge i norr. Cykel hyr du eller tar med på flyget (jodå, det går visst).
Utställningarna du inte ska missa just nu: En serie filmer om New York visas på Museum of the Moving Image med början 23 februari kl 13.00. Då visas Andy Warhols åttatimmarsklassiker “Empire” om stadens högsta byggnad.
Fotografen Irving Penns frodiga nakenstudier visas på såväl Metropolitan Museum of Art (1000 Fifth Avenue vid 82nd Street, tel 212-535-7710) till 21 april som på Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue vid 75th Street, tel 212-570-3633). På Metropolitan Museum pågår fortfarande utställningen Extreme Beauty: The Body Transformed, fram till 17 mars. Allt från 1500-talets järnkorsetter till Madonnas moderna motsvarighet.
Tysken Gerhard Richter har kallats Europas mest betydande nu levande konstnär. Den 14 februari öppnar MoMa (11 West 53rd Street, mellan Fifth och Sixth Avenue) en stor utställning med hans tavlor. Räkna med köer, särskilt som MoMa håller på att renovera och mycket annat är stängt. Utställningen, som omfattar 180 tavlor, pågår till 21 maj.
Vill du själv ställa ut på MoMa? Det kan du göra genom att skicka in dina foton från New York till utställningen “Life in the City”, som har premiär 28 februari.
Cooper-Hewitt National Design Museum (2 East 91st Street vid Fifth Avenue) har en utställning med inflytelserike amerikanske industridesignern Russell Wright. Hans keramik och husgeråd förskönade amerikanska hem från 30-talet och framåt. Utställningen pågår till 15 september.
Inte bara burgare. Du hittar all världens kök i New York, och du kan spendera hur mycket pengar som helst på att bli mätt. Några grundregler: ska du gå på fina krogar, boka helst innan du åker. Äter du lunch på finkrogarna kan du äta middag på billigare ställen (jodå, det går att hitta bra, prisvärda krogar på Manhattan). Ofta finns en lunchmeny för 20–30 dollar även på de dyraste ställena. Här är tips på både dyra finkrogar och budgetställen med bra mat:
Gramercy Tavern är en favorit. Här är allt professionellt i minsta detalj. Servicen är kunnig utan att vara snobbig, maten perfekt och miljön (ett ombyggt gammalt stall) vacker och opretentiös på samma gång. Dyrt? Javisst. Värt pengarna? Utan minsta tvivel. 42 East 20th Street, tel 212-477-0777. Omen, 113 Thompson Street (mellan Prince och Spring Sts), tel. 212-925-8923. Bra, ganska dyr japansk restaurang. Många kändisar (med lite tur kan man se Uma Thurman sitta och peta i maten här).
Shanghai Cuisine, 89 Bayard Street vid Mulberry Street, tel. 212-732-8988. Tiny buns – små degknyten med god fyllning och underbar buljong. General Tso’s kyckling bränner gott. Ta en Tsingtao till. Ganska billig, endast kontanter. Dim Sum Go Go, 5 East Broadway i Chinatown, tel. 212-732-0797. Ny, populär dim sum-restaurang i trendiga “Asian Futuristic Style”. Dim sum är en massa smårätter, Kinas svar på den svenska smörgåsbordet, och typisk brunchmat. I samma kategori (kännetecknas av transparent plast i inredningen och kulört neon i minimalistisk mix) hittar du Funky Broome, 176 Mott Street i hörnan av Broome, tel 212-941-8628.
Zutto, 77 Hudson Street (mellan Harrison och Jay), tel. 212-233-3287. Bra, prisvärd japansk mat, TriBeCa-borna går här. Ålen är bäst, unagi på japanska, i rullar med sjögräs ochc god sås.
Sosa Borella, 460 Greenwich Street (mellan Desbrosses och Watts), tel. 212-431-4093. Bra italiensk mat (ägs av en argentinare). Pico, 349 Greenwich Street (mellan Harrison och Jay) tel. 212-343-0700. Utmärkt portugisisk mat, ganska dyr.
Robert de Niros japanska finkrog Nobu ligger på 105 Hudson Street. Tel. 212-219-0500. Dyr, svårt att få bord. Gå till Next Door Nobu precis bredvid (105 Hudson Street, tel. 212-334-4445) där man inte kan reservera.
Chanterelle, 2 Harrison Street (vid Hudson Street), tel. 212-966-6960) en dyr, mycket bra fransk restaurang. Här kan du se Kevin Spacey, som just köpt de två översta våningarna i huset på andra sidan gatan. I närheten ligger också omåttligt populära The Harrison, 355 Greenwich Street, tel 212-274-9310, med en modern amerikansk meny.
Sugen på ostron ? Shaffer City Oyster Bar & Grill, 5 West 21st Street (mellan Fifth och Sixth Avenues), tel. 212-255-9827), har ett av stans största sortiment av ostron. Övriga skaldjur är också bra och risotton är en dröm.
Bästa pizzan i stan finns på Lombardi’s, 32 Spring Street (mellan Mott och Mulberry Sts), tel. 212-941-7994. Endast kontant.
Nha Trang, 87 Baxter söder om Canal Street. Vietnamesisk, billig, endast kontanter, du köar för att få bord. Värt besväret. Snygga, vältränade vietnamesiska unga män serverar.
Piccolo Angolo, 621 Hudson Street. En speciell upplevelse, med en ägare som är en stor och bullrig personlighet. God italiensk mat. Tel 229-9177
Union Square Café, 21 E 16th Street nära Union Square är en väldigt trevlig krog för lunch och middag. Boka! Massor av kända ansikten, och dyrt – men värt pengarna. Tel 212-243-4020
Rocking Horse Cafe Mexicano i Chelsea (massor av trevliga krogar där nu) 182 Eight Ave mellan 19 och 20th Street. Tel 212-463-9511. Prova deras fläskkotlett ångad i öl – en delikatess. Bullrigt, ungt, trångt, men väldigt gott och inte dyrt.
Gascogne, sydfransk krog med trädgård (unikt i New York) ligger strax intill på Åttonde mellan 18 och 19th Street. Tel 212-675-6564. Dyrt, trångt, trevligt.
Gillar du att spana in kändisar så finns det gott om dem på krogarna i TriBeCa. Jag såg Scott Glenn på en krog där för inte så länge sen (han var väldigt kort, men såg lika tuff ut som i Silverado eller The Right Stuff). Harvey Keitel brukar äta brunch på Bubby’s på 120 Hudson Street, tel 212-219-0666.
Gå till mataffären Dean and Delucca på Broadway/Prince Street. Kolla in maten (och priserna!), ta en kaffe och häng vid ett av borden mot gatan. Många kändisar som bor i närheten kommer in här för att handla (Ben Affleck, Matt Damon, Cher etc.)
Michael Imperioli (som spelar Christopher Moltisanti, brorsonen i Sopranos) kan man se på coctail-loungen Ciel Rouge, på Seventh Avenue i Chelsea nära West 21st Street. Det finns ingen skylt på dörren. Annars bor den gode Michael i stjärntäta TriBeCa, dit för övrigt också Tony i Sopranos (James Gandolfini) flyttade nyligen.
Har du tillgång till ett kök? Fixa käket själv! Måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar är det marknad på Union Square från 8 på morgonen till 6 på kvällen. Det är New Yorks största bondmarknad, med frukt, grönsaker, äppelpaj och cider, hembakade kakor, ost och fisk, blommor och örter. Resten köper du på Gourmet Garage i hörnan av Broome och Mercer Street i SoHo. Bon Appetit!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home