Wednesday, April 04, 2001

Så uppfostrar du din chef

Det skrivs kilometer om hur chefer ska styra de anställda. Men de flesta managementböcker är rätt värdelösa. Och varför skrivs det så lite om hur de underlydande ska styra sina chefer? Det är en riktig utmaning – och behovet är oändligt mycket större!

En förutsättning är att du inte vill bli chef (det är inget att stå efter). Ditt mål är en dräglig tillvaro på jobbet, utan för mycket tjat och lagom med arbetsuppgifter. Chefen har här en nyckelroll.
• Gillar du chefen, se till att han stannar. Problemet med bra chefer är att de gör karriär. Det kan du sätta stopp för. Men vidta dina mått och steg så att det inte kan spåras till dig. Men ta inte till så drastiska metoder att chefen blir av med jobbet.
• Flyttas chefen trots allt uppåt, se till att du följer med. Det är lätt att göra sig oumbärlig. Inte med kaffekokning, utan genom att ta över en del av chefens arbetsuppgifter. Efter ett par veckor har han glömt hur man gör - men du vet.
• Ge chefen dina bästa idéer. Men gör det skriftligt, helst via e-post, så du kan visa att det var du som kom på det. Få sedan chefen att tro att det var han som var kreativ, annars kan han få för sig att du är ett hot.
• Se till att chefen inte har koll på vad du gör. Frågar han, så titta honom stint i ögonen och säg ”Tro mig, du vill inte veta”. Låter du tillräckligt avvisande frågar han inte mer.
• Antyd gärna att du umgås med företagets VD, ägare eller känner styrelseordföranden. Sådant kan dämpa orimliga krav på dig. Kan tyvärr få motsatt effekt om chefen kollar.
• Baktala chefen inför dina jobbarkompisar, och nedvärdera kollegerna inför chefen. Snart är du enda länken mellan chefen och jobbarna. I den positionen sitter du säker, och har full kontroll. Fast skaffa hund, för du har inga vänner kvar på jobbet.

Publicerad i Metro Stockholm, 4 april 2001

0 Comments:

Post a Comment

<< Home