Thursday, November 30, 2000

Välj rätt sorts chef!

Du väljer utbildning, du väljer vilka jobb du söker, du väljer din karriär (nåja, i viss mån). Men att välja din chef är kanske det val som allra mest påverkar ditt yrkesliv. Vilka typer bör man se upp med? Och hur utbildar man, eller blir av med, en dålig chef?

• Den kompensatoriske chefen. Kortväxt, klotrund och kolerisk utnyttjar han (det är alltid en han) sin position för att själv framstå i så god dager som möjligt, samtidigt som han behandlar sina underlydande som galärslavar. Har du inte den rätta slavmentaliteten bör du ta ett annat jobb.

• Den velige chefen. Trevlig, lyssnar alltid, fikar med alla – men håller med alla och är en mardröm i varje förhandling. Du kommer ingen vart med en sådan person. Ställ honom i snabb följd inför ett antal situationer som kräver att han fattar beslut, så spricker han som ett troll i solen. Men se upp, du kan få hans jobb.

• Den frånvarande chefen. Ständigt ”på konferens”, ofta på orter med svåruttalade namn och vinteröppna golfbanor. Brukar hinnas upp av styrelsen, men det kan ta åratal. Du kan snabba på processen genom att ringa styrelsemedlemmarna och undra om de sett till honom den senaste månaden.

• Den kryptiske chefen. Vanlig på teknikintensiva jobb. Svänger sig med obegripliga uttryck (särskilt inför kunder som han vill imponera på) och slösar ingen tid på att instruera dig. Delegerar aldrig något. Kan inte stava till kompetensutveckling. Orkar du, så finns det en lösning: smickra, häng dig på, fråga, låtsas beundra hans kunskaper. Till sist faller han till föga och berättar alla sina hemligheter.

Publicerad i Metro Stockholm, 30 november 2000

0 Comments:

Post a Comment

<< Home