Tuesday, May 30, 2006

Merca + MacDonalds = sant

Miljövännerna i Kalifornien har skapat en ny allians: Mercedes och MacDonalds. Så här går det till: du köper en Mercedes från tidiga 80-talet, innan de fick kvalitetsproblem. Med en ombyggnadssats för sisådär fem tusenlappar (700 US dollar) kan du sedan köra bilen på diesel, biodiesel... eller vilken vegetabilisk olja som helst.
Det är här din lokala krog kommer in i bilden. I stället för att åka till macken åker du nu till krogen och tankar. Frityroljan som krogarna annars häller ut när den blivit för gammal, häller du i tanken. Gratis. Och med tanke på all friterad mat som konsumeras i USA finns det en hel del gammal äcklig olja att köra upp.
Inga eller obetydliga föroreningar, inget knaprande på jordens oljereserver – och priset är oslagbart.
Den som inte gillar att åka runt i en gammal Merca kan köra en modern turbodeisel från Volkswagen, som går utmärkt att köra på vegetabilisk olja (raps, jordnötter, solrosor – anything goes). Den som kan sin historia vet att de första dieselmotorerna byggdes just för jordnötsolja. Nu, hundra år senare, kanske det blir verklighet.
Källan till ovanstående är Dwell magazine, en amerikansk tidskrift om arkitektur och inredning (i vid mening). Den är inte bara matig och välskriven, den är dessutom snyggt designad i en återhållen typografisk tradition. Den påminner något om min favorit, den supereleganta och minimalistiska Real Simple, en poppigare variant av Råd & Rön (som faktiskt borde snegla på Real Simple och inte bara Consumer's Report, som i och för sig är bra, men inte snygg).
Dwell har också den goda smaken att inte bara skildra verkligheten, utan också att förändra den: deras monteringsbara hus börjar säljas i år. Du hittar både tidning och hus här:
Dwell
Dwell Homes

0 Comments:

Post a Comment

<< Home