Tuesday, May 02, 2006

Kvinna i Korea? En tuff verklighet

Asiens länder är alla olika, men kvinnorna har det i allmänhet ganska tufft. På en del ställen är det värre än på andra. Här i Sydkorea firade vi internationella kvinnodagen 8 mars som i resten av världen, men Seouls tidningar just den dagen var inte så upplyftande. Läs själv:
• Åtta av tio kvinnliga koreanska kontorsanställda anser att de diskrimineras på jobbet. Sämre arbetsuppgifter, lägre lön och små utsikter till karriär upprör kvinnorna mest, enligt en underökning av Saramin, en koreansk webbsajt. Sex av tio säger sig dessutom ha blivit diskriminerade på grund av sin ålder när de sökt jobb.
• I parlamentet protesterar kvinnor mot Yeon-hee Choi, förre partisekreteraren för det konservativa Grand National Party. Choi greppade en kvinnlig journalists bröst i en kraftfull omfamning bakifrån. Två saker ledde till hans hastiga avgång: att övergreppet skedde på en restaurang under en middag för partiledningen och inbjudna journalister, och hans ”ursäkt” i pressen dagen efter: ”Jag trodde ju att det var hon som äger krogen”. Det blev för mycket till och med för kvinnorna i hans eget parti, men är tyvärr ganska representativt för kvinnosynen bland koreanska män.
• Koreanska pappor har det heller inte så lätt. I en rapport från det koreanska jämställdhetsministeriet uppger bara 4 procent av tillfrågade ungdomar att de pratar med sin far om sina problem. 32 procent pratar med mamma. Papporna svarade själva att de varken gjorde något med barnen (80 procent) eller hemma (70 procent). Pappor är ofta utstötta från den övriga familjens liv.
• Våld mot kvinnor, liksom våldtäkter, är ett omfattande problem i Korea. Mörkertalet är stort, och brott som anmäls till polisen ignoreras eller leder till låga straff. Under de första åtta månaderna i fjol skrevs över tio tusen polisrapporter om kvinnovåld, men bara var tionde anmälan ledde till åtal. Med anmälda våldtäkter förhåller det sig likadant; av 6 220 anmälda fall under samma tidsperiod ledde bara 2 443 till åtal. Många fler våldtäkter sker, men det ska mycket till för att en koreansk kvinna anmäler en våldtäkt för polisen, därtill är stigmatiseringen alltför svår.
• Den mest hårresande historien i tidningen denna 8 mars är dock den om fångvaktaren som utnyttjade en kvinnlig fånge sexuellt. När den 35-åriga kvinnan protesterade, spärrades hon in på ett mentalsjukhus här i Seoul. Hon begick därefter självmord genom att hänga sig i sin cell. Fångvaktaren visade sig ha utnyttjat 11 andra kvinnliga fångar på samma sätt det senaste halvåret.
Han Myeong-sook blev förra veckan Sydkoreas första kvinnliga premiärminister. Hon var också landets första jämställdhetsminister. Han Myeong-sook är en av grundarna av Koreas kvinnoförbund, och satt två år i fängelse innan demokratirörelsen segrade. Men det finns en del kvar att göra.

Publicerad i TCO-tidningen nr 6/2006, 28 april

0 Comments:

Post a Comment

<< Home