Tuesday, May 02, 2006

Koizumis stödtrupper inte så ångerfulla

I fredags firade politiker från premiärminster Koizumis parti Japans självständighet (efter kriget, alltså, 1952 när USA tyckte att de städat färdigt, och bland annat försett japanerna med en ny grundlag). De hade den dåliga smaken att göra det genom att besöka Yasukuni, ett tempel och ett museum som hyllar den japanska imperialismen i Asien.
Junichiro Koizumi lämnar posten som premiärminister i höst, men hans efterträdare kommer med största säkerhet att fortsätta de årliga besöken av Yasukuni. Kina och de två staterna på den koreanska halvön har reagerat starkt efter varje visit, medan japanska konservativa hejar på. Andra mäktiga politiska krafter i Japan har dock börjat ifrågasätta det kloka i tempelvisiterna. Japans långsiktiga affärsintressen gynnas knappast av historiska konflikter med Kina och Korea.
Grundlagen som USA skrev åt Japan håller förresten på att skrivas om, så att den japanska armén kan sättas in i andra länder. Grannarna i Asien är oroliga för att det signalerar en ny period av japansk militär expansionism, precis som under första hälften av 1900-talet.
Jag besökte också museet för ett tag sedan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home