Thursday, May 11, 2006

Medianoteringar (5)

New York Times: inte tabloid, men på skärm
Nej, tabloid vill utgivaren Arthur Sulzberger fortfarande inte göra av New York Times, trots de senaste attackerna från missnöjda aktieägare med bankirfirman Morgan Stanley i spetsen. I stället satsar tidningen på ett samarbete med Microsoft. Vid den amerikanska tidningsutgivarföreningens årsmöte förra fredagen presenterade Sulzberger och Bill Gates en mobil lösning för papperslöst tidningsläsande.
Det nya programmet, döpt till Times Reader, blir en del av operativsystemet Windows Vista, och kommer enligt Gates att finnas i PC-datorer från början av nästa år. Times Reader ger tidningarna möjlighet att distribuera innehållet elektroniskt utan att förlora utseende och typografi, samtidigt som sidorna anpassar sig efter skärmstorlek. En veckas utgivning kan lagras som en lokalt sökbar databas i dator eller en billig läsare.
Adobe tillhör Microsofts huvudfiender på området, men även företag som Zinio, Newsstand och Olive Software gör populära program som används av ledande tidningar.
För Microsoft innebär samarbetet med NYT att Times Reader får rejält med goodwill. För Sulzberger kan det dock innebära risker att liera sig med Microsoft, som redan kritiserats hårt för att binda sin webbläsare till operativsystemet Windows. Att försöka knyta tidnings- och bokutgivare till det nya operativsystemet har redan väckt protester.
www.zinio.com
www.newsstand.com
www.olivesoftware.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home