Friday, June 09, 2006

Medianoteringar (6)

En aktuell bild av världens nyheter
Det finns en del smarta verktyg på webben för den nyhetsberoende. Buzztracker ger en aktuell översikt i form av en världskarta, som klart visar var nyheterna kommer ifrån just nu. Klickar du på kartbildens röda rundlar (ju större desto fler stories för dagen) kommer du till nyheterna från just den platsen, med länkar till källorna. Buzztracker borde vara idealiskt för undervisningsändamål, men även utanför klassrummet ger sajten perspektiv på nyhetsförmedlingen. Och visar var mediernas vita fläckar finns, bokstavligen. Buzztracker startade med en brainstorm i Philadelphia, USA, år 2003 och fann till sist ett hem i Japan, där den kom online förra våren (2005). Varning: Buzztracker är vanebildande.
Newsmap är ett annorlunda projekt, som visar nyheterna för hela världen, ett särskilt land (franska nyheter på franska osv.) eller från en särskild dag, om du inte nöjer dig med dagens nyheter. Men dessutom kan du titta på nyheterna ämnesvis: världsnyheter, nationella nyheter, ekonomi, teknik, sport, underhållning och hälsa. Ju mörkare färgnyans på nyheten, desto äldre är den – i fallande skala från mindre än tio minuter gammal till urgammal (vilket här betyder mer än en timme). Bonus: du lär dig rubrikskrivande på andra språk, inkluderat tyska, spanska och franska. Trevligt för oss som ibland är trötta på den engelska dominansen.
Buzztracker
Newsmap

Torgmöte i cyberrymden via Skype
Trepartssamtal har vi alla varit med om, eller i alla fall hört talas om. Men hundrapartssamtal? Nu lanserar Skype ett slags IP-telefonins svar på medeltidens torgmöte och internets kollektivbloggar: Skypecast. Tjänsten innebär ett slags debattmöten, som alla Skypare kan delta i, var de än befinner sig i världen. En debattledare fördelar ordet via en virtuell mikrofon, och kan kasta ut stökiga debattörer från gruppsamtalet. Skype själva, som knappast är kända för att vara blyga i marknadsföringen, säger så här till Reuters:
- Tills nu har Skype-användarna pratat en och en, eller en till många, i privata sammanhang, säger Saul Klein, marknadschef på Skype. Skypecast ger möjlighet att föra ett offentligt samtal.
Du behöver ett (gratis) Skype-abonnemang för att delta, och flera debatter rasar redan. Detaljerna här:
Skypecast

0 Comments:

Post a Comment

<< Home