Smaklig spis i Kyoto

• Vi inleder med en utsökt bit mjölke, eller "soft roe" som de tjänstvilliga kockarna bläddrar fram i sitt japansk-amerikanska matlexikon, tjock som en bibel.
• Därefter blir det en korg med abalone, havsöra eller haliotis, en ätlig snäcka som kan betinga hutlösa priser på de flesta asiatiska restauranger. Abalonen samsas med sötvattensräkor, avocado, sushi, några bitar av den tioarmade bläckfisken (squid, alltså), en sorts gröna bondbönor vars färg bryter vackert mot de blekröda räkorna, och som pricken över i laxrom, ett rött utropstecken. Sushin har fisken rullad runt riset, med en raffinerad dekor av små gröna blad på utsidan.
• Rätt nummer tre är en sashimi på en vit fisk som serveras med en röd sjöanemon, wasabi och syltat sjögräs. Det ser ut som den italienska trikoloren, men smaken är långt från Trastevere. Salt, mjällt, friskt och spänstigt i bettet.
• Fjärde fatet kommer med tonfisk och två sorters musslor, allt fortfarande rått, med en sås av risvinsvinäger och två grönsaks-dips.
• En glutinös (klibbig) gröt eller soppa med "sticky rice" (just det, klibbigt ris) som dekorerats med körsbärsblommor. I botten ligger en bit fisk. Anrättningen är väl sådär. Marianne anmäler avvikande åsikt: hon tycker det var supergott.
• Bergsgrönsaker och squid i japansk pepparsås.
• Rätt nummer sju är en grillad hummer med tempurasås. Otroligt gott – slår faktiskt Chez François i Bryssel. Nu är vi ganska mätta. Det är fyra rätter kvar...

• Kocken sträcker nu över varsin tallrik till oss: på en bädd av tallbarr (!) ligger något som mest av allt påminner om två glasspinnar. Det är grillad tofu, en rätt som för en turist ibland kan kännas smaklös. Dock inte denna, som har ett grönt skal av finfördelat sjögräs. Det ligger som ett puder över tofun.
• En skål med buljong är rätt nummer nio, med romkorn, bambuskott, sjögräs och en blomma. Bambublomma? Kanske.

• Grön ärtsoppa med japanska pickles serveras med en ris- och grönsaksblandning i en särskild keramisk skål med lock. Det är vanligt att riset kommer sist i måltiden. Japansk persilja är strödd över riset, och vi får strimlor av "Ice Fish" till. Ett glas plommonjuice fullbordar måltiden.
• Men hallå! Här kommer efterrätten, jordgubbar med mandelpudding. I efterrättsglaset med tapiokakulor har kockarna blandat i basilikafrön (importerade från Thailand). Säregen smak mellan kummin och sesam. Gott.
Elfte ronden tar ut sin rätt, vi orkar knappt betala. 18.000 yen per person kostar menyn. En Sancerre, Ladoucette 2003, fungerade bra till.
Vi vacklar hem till hotellet. Det är hårt att vara turist, men någon måste ju offra sig.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home