Tuesday, March 14, 2006

Ett steg närmare kärnvapenkriget

Storbritannien och USA utvecklar tillsammans, och i hemlighet, en ny typ av kärnvapen, skriver Sunday Times. För att inte bryta mot provstoppsavtalet kommer de nya kärnvapnen att vara av en typ som går att testa i laboratoriemiljö. Samtidigt är det ett klart brott mot icke-spridningsavtalet. Storbritanniens nuvarande kärnvapensystem, Trident, beräknas ha en livslägd på ytterligare 20 år. Officiellt har regeringen Blair förnekat att ett beslut om ersättning redan skulle vara fattat.
Ta denna nyhet tillsammans med George W Bush nukleära tripp till Indien, där han officiellt sade vad han i praktiken redan visat: att USA struntar i ännu en internationell överenskommelse, och accepterar Indien som kärnvapenmakt. Därmed är det fritt fram för amerikanska företag att utbyta avancerad teknik med Indien, som vägrar gå med på internationell kontroll av sin kärnteknik.
Det allvarliga i detta är ju inte första hand att Bush, som vanligt, spelar i händerna på alla sina verkliga och inbillade fiender (här får ju såväl Iran som Nordkorea det perfekta argumentet i kärnfrågan). Det allvarliga är att USA och Storbritannien i ett slag lyckas med konststycket att radera allt hopp om att världen höll på att lämna kärnvapentiden bakom sig.
Innebörden i icke-spridningsavtalet var att de fem kärnvapenmakterna förband sig att på sikt avveckla sina kärnvapen, i utbyte mot att övriga nationer avstod från att skaffa kärnvapen. Med sin moderna teknik kan Indien nu producera plutonium för 50 atombomber om året. Och till skillnad mot de fem (USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina) vägrar Indien skriva på provstoppsavtalet och förbehåller sig rätten att producera plutonium till kärnvapen.
Till och med Jaques Chirac vill vara med i kören, med sitt olycksaliga uttalande för några veckor sedan, att han minsann förbehöll sig rätten att attackera nationer som "stödjer terroraktioner mot Frankrike" med kärnvapen. Han följde upp det med en snabbvisit till Delhi, i sällskap med representanter för de flesta franska storföretagen, för att försäkra sig om att Frankrike ska få leverera en del av tekniken.
Finns det någon som tror att världen blir en säkrare plats med sådana ledare?
Läs Sunday Times artikel här.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home