Thursday, February 23, 2006

Korea avskaffar dödsstraffet?

Koreas regering har alltsedan koreanerna erövrade sin demokrati i slutet av 1980-talet försvarat dödsstraffet. Men nu verkar inställningen ha mjuknat något, och enligt uttalanden från justitieministern är det bland annat Amnesty International som kan ta åt sig äran för detta.
– Många grupper har verkat för att avskaffa dödsstraffet, sade justitieminister Chun Jung-bae i en intervju för dagstidningen JongAng Ilbo. Och vi är djupt medvetna om att Amnesty International har valt ut Korea som ett mål för sin kampanj mot dödsstraffet.
Regeringen ska nu utreda frågan, och kan komma att stödja ett förslag till ändring i strafflagen, som omvandlar dödsstraff till livstids fängelse utan möjlighet till nåd. Lagförslaget har redan majoritet i det koreanska parlamentet, och ett brett stöd hos kyrkliga grupper. Den koreanska Kommittén för Mänskliga Rättigheter stödjer också lagförslaget.
På andra sidan står försvarare av dödsstraffet, främst åklagare och domare i Korea, liksom två tredjedelar av befolkningen (enligt justitiedepartementet). För närvarande är 63 personer i Korea dödsdömda och väntar på att bli avrättade. I juni i år kan dödsstraffet vara borta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home