Monday, February 20, 2006

TechWatch (1): hello, music lovers...

När jag var liten och var vaken sent hände det att jag lyssnade på radio. En magisk röst som alltid fick fantasin att löpa fritt var Leif "Smoke-Rings" Anderssons skrovliga skånska stämma, som raspade fram målande bilder från New Yorks mörka, rökiga jazzbarer och musikaliska hangouts.
Tre dagar innan Leif Andersson dog 1999 slog han Sven Jerrings rekord: Smoke-Rings sändes i 1.786 avsnitt. Ordet institution känns lite slitet, men har sällan varit mer motiverat.
Radio har en förmåga att skapa intimitet mellan den som talar och den som lyssnar. Det är mindre teknik i vägen. Gerard Unger har skrivit om tystnaden som skapas när en läsare sjunker in i sin bok, och det är litegrann på samma sätt med radio... ibland i alla fall.
Ett potentiellt probelm i våra modernare tider är detta: om du har en hel massa musik, som du omsorgsfullt rippat och lagt in på iTunes i din Mac eller PC, och bor i ett hus där du vill lyssna på musik på flera ställen, hur gör du? Lyssnar på din kompletta skivsamling när du jobbar vid datorn? Knappast tillfredsställande, ens om du som jag kopplat in en hyfsad stereoanläggning till datorn.
Eller dockar du iPoden till den stora TV-anläggningen i vardagsrummet, och lyssnar på femkanalig stereo på så hög volym att det hörs in till köket, och grannen? Tveksam metod.
Under tiden fördelas dina surt förvärvade CD-skivor till de olika anläggningarna (har du ett litet gym i garaget kanske du vill ha lite musik medan du svettas?) och blir allt svårare att överblicka. Nu finns dock en lösning: Squeezebox. För 250 dollar får du en apparat som gör det möjligt att spela hela din musiksamling från alla rum. Utnyttja bara det trådlösa nätverk, förutan vilket inget hem är komplett, så kan du till och med spela olika musik simultant i olika rum från samma källa: din dators hårddisk. Squeezebox fungerar med iTunes, och med både Mac och PC.
Kolla på Squeezebox här!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home