Saturday, March 18, 2006

Medianoteringar (3)

Google lämnar ut webbsökningar
En federal domare i Kalifornien meddelade tisdagen 14 mars att Google kommer att åläggas lämna ut uppgifter om 50 000 webbplatser och 5 000 sökningar. Från början hade det amerikanska justitiedepartementet krävt att få tillgång till en hel veckas googlande, uppgifter från miljarder enskilda sökningar. Google gick emellertid till domstol för att slippa, och myndigheterna backade från det ursprungliga kravet.
Googles konkurrenter AOL, Yahoo och Microsofts MSN lämnade alla tre, utan att protestera, uppgifterna till justitiedepartementet. Ingen av dem har talat om hur omfattande datafilerna var. Googles argument mot att böja sig för kraven var att dessa riskerade att avslöja affärshemligheter, och hotade den personliga integriteten hos Googles användare.

Backlash för bilburna bögar i USA
Tokhögern i USA, i detta fall The American Family Association, bojkottar biltillverkaren Ford för att den publicerar annonserar riktade till homosexuella. AFA blev förra året uppmärksammat för att de bojkottade varuhuskedjan Target för att de använde julhälsningen "Happy Holidays" i stället för det korrekt kristna "Merry Christmas". Judiska och muslimska grupper i USA tillhör dem som föredrar den förra frasen.
Ford, liksom för övrigt svenska Ikea, har länge haft en annonsstrategi gentemot gayvärlden i USA. Kännetecknande för den är att de har högre utbildning, mer fritid och mer pengar att spendera, eftersom de sällan har barn. Förra året drog Ford tillbaka annonser för Jaguar och Land Rover från gaytidningar, men ändrade sig efter påtryckningar från gaylobbyn. Men nu slipar AFA, tillsammans med 18 andra grupper, knivarna igen.
Bojkotten på webben här.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home