Äta och dricka i Seoul
Det koreanska köket är inte alls så fett som det kinesiska. Grönsakerna är basen i kosthållet. Du äter med metallpinnar, ganska tunna och lite platta. Svårt i början, men är du lite hungrig lär du dig snabbt... Vegetarianer är välkomna, och de flesta små lunchkrogarna är inte dyra.
Till maten dricker du det goda koreanska ölet, eller den förrädiska Sojun, ett starkt fruktvin. Det finns ett koreanskt rödvin, men det är knappast prisvärt. Ost finns inte. Vatten, varmt eller kallt beroende på årstid, serveras alltid. Missa inte:
Panchan: Alla krogar ger dig fem eller sex smårätter före huvudrätten. Det är ofta kimchi, picklade alger, vaktelägg, en omelettbit, svamp, friterad småfisk, sojapasta, bambuskott, gräsrötter eller gratinerade småmusslor. Det är gratis, och du får påfyllning hur mycket du vill.
Kimchi: Äts till i stort sett alla måltider. Denna syrade kål, en avlägsen släkting till tyskarnas sauerkraut fast utan kumminkorn, är ofta i starkaste laget. Grundregel: ju rödare den är, desto försiktigare ska du vara. Gör som många koreaner, skölj den i vatten innan du stoppar den i munnen. Efter ett tag i Korea känns det konstigt att vara i ett land utan kimchi. Koreaner utomlands lider, eller tar med en kruka kimchi på resan. Du känner på kroppslukten om personen ifråga är kimchiätare – och i Korea äter alla kimchi.
Galbi: Det berömda koreanska fläsket, som steks på en het järnhäll vid bordet. En gundingrediens i "Korean Barbeque". Grilla vitlöksklyftorna till och svep in alltihop i ett salladsblad innan du stoppar det i munnen. Riset äter du efter måltiden.
Sashimi: Rå fisk i alla dess former är populärt i Seoul. Och dyrt. Du kan få levande bläckfisk, precis som i "Old Boy". Men doppa de ringlande armarna i sesamoljan först, annars kan de täppa till luftstrupen på dig på väg ner... På fiskmarknaden finns Seouls bästa fiskkrogar.
Mandu-Gok: I den stora skålen fylld med mild, klar buljong simmar en kollektion runda, vita degknyten fyllda med hackad grönkål, ibland kött eller fisk. Budgetmat som är snäll mot både kropp och plånbok.
Plommonjuice: Koreanerna är tokiga i plommonjuice. Köp den i någon av de dygnet-runt-öppna varuhusen, den säljs i stora plastflaskor. De går åt fort.
Silkesmaskar: Ja, det är väl mest för att kunna säga att man gjort det. Kokta silkesmaskar säljs av små gummor på gatorna, och äts av barn som godis. Smakar yllekofta.
Till maten dricker du det goda koreanska ölet, eller den förrädiska Sojun, ett starkt fruktvin. Det finns ett koreanskt rödvin, men det är knappast prisvärt. Ost finns inte. Vatten, varmt eller kallt beroende på årstid, serveras alltid. Missa inte:
Panchan: Alla krogar ger dig fem eller sex smårätter före huvudrätten. Det är ofta kimchi, picklade alger, vaktelägg, en omelettbit, svamp, friterad småfisk, sojapasta, bambuskott, gräsrötter eller gratinerade småmusslor. Det är gratis, och du får påfyllning hur mycket du vill.
Kimchi: Äts till i stort sett alla måltider. Denna syrade kål, en avlägsen släkting till tyskarnas sauerkraut fast utan kumminkorn, är ofta i starkaste laget. Grundregel: ju rödare den är, desto försiktigare ska du vara. Gör som många koreaner, skölj den i vatten innan du stoppar den i munnen. Efter ett tag i Korea känns det konstigt att vara i ett land utan kimchi. Koreaner utomlands lider, eller tar med en kruka kimchi på resan. Du känner på kroppslukten om personen ifråga är kimchiätare – och i Korea äter alla kimchi.
Galbi: Det berömda koreanska fläsket, som steks på en het järnhäll vid bordet. En gundingrediens i "Korean Barbeque". Grilla vitlöksklyftorna till och svep in alltihop i ett salladsblad innan du stoppar det i munnen. Riset äter du efter måltiden.
Sashimi: Rå fisk i alla dess former är populärt i Seoul. Och dyrt. Du kan få levande bläckfisk, precis som i "Old Boy". Men doppa de ringlande armarna i sesamoljan först, annars kan de täppa till luftstrupen på dig på väg ner... På fiskmarknaden finns Seouls bästa fiskkrogar.
Mandu-Gok: I den stora skålen fylld med mild, klar buljong simmar en kollektion runda, vita degknyten fyllda med hackad grönkål, ibland kött eller fisk. Budgetmat som är snäll mot både kropp och plånbok.
Plommonjuice: Koreanerna är tokiga i plommonjuice. Köp den i någon av de dygnet-runt-öppna varuhusen, den säljs i stora plastflaskor. De går åt fort.
Silkesmaskar: Ja, det är väl mest för att kunna säga att man gjort det. Kokta silkesmaskar säljs av små gummor på gatorna, och äts av barn som godis. Smakar yllekofta.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home